Нови правила въведе правителството на талибаните в Авганистан. Този път засягат медиите, като е въведена забрана за излъчването на живо на политически програми по телевизиите, както и каквато и да било и критика на талибанските закони и политики. За това съобщи ДПА, като се позова на Афганистанския журналистически център (АЖЦ).

Електронните медии вече ще са задължени предварително да записват предаванията, да предоставят за одобрение списъка с гости и да цензурират критикуващо талибанската политика съдържание.

Неспазването на тези указания може да доведе до последствия както за медиите като компании, така и за отделните служители в тях.

Журналистическият център изрази дълбока загриженост относно новите директиви, които смята за „още един опит за отслабване и потискане на свободните медии“ в Афганистан.

 

АЖЦ отичта, че откакто се връщат на власт през август 2021 г., талибаните са наложили най-малко 21 указания на медиите, с които „значително” са ограничили свободата на пресата. 

Припомняме, че през изминалият месец в Афганистан бяха въведени строги закони и за жените, ограничавайки правата им още повече.

 

Със закон беше женския глас на публични места, тъй като се смята за „съблазнителен“. Така жените в страната вече нямат право да четат на глас, да рецитират или да пеят на обществени места.

Всички афганистанки са задължени също да не показват нито част от тялото си на обществени места, като покриването на лицето е от съществено значение, за да се избегнат съблазняването и изкушенията. Облеклото не трябва да е тънко, тясно или късо.

Ограничения бяха въведени и за мъжете в страната. През август Министерството на морала на талибаните уволни повече от 280 членове на силите за сигурност, тъй като не са си пуснали брада.

През последната година моралната полиция е задържала повече от 13 000 души в Афганистан за „неморални действия“.

Министерството на морала е критикувано от правозащитни организации и ООН за ограничения върху жените и възпрепятстване на свободата на изразяване в страната.