Денят е неделя, 25 март. Търговският център "Зимна вишна" е пълен с хора. В игралната зала на четвъртия етаж се забавляват много тийнейджъри и малки деца. Които не могат да избягат, когато лумва огънят, защото не е имало предупредителен сигнал за пожар, а аварийните изходи не са били отворени.

„Какво се случва? Не са бойни действия, не е неочакван взрив на метан в мина. Губим хора заради престъпна небрежност!”, възмути се (макар и с 2 дни закъснение) руският президент Владимир Путин.

Трагедията отприщи гнева на хората, недоволни от неспособността на властите да дадат обяснение за инцидента. Стигна се и до искане на оставки на най-високо ниво.

Свидетел на всички тези събития е Мария Моргунова, журналист от сайта Ваш Город. С нея говори Жени Марчева:

-Опишете Кемерово преди трагедията, как живееше градът?

Това беше един обикновен град, през почивните дни хората се разхождаха, ходеха в моловете, през седмицата ходеха на работа, нищо особено, един обикновен град.

-А сега, как изглежда Кемерово, как градът преживява тази голяма трагедия?

Цялата седмица е обявена за траурна. Сега около мола се е събирал стихиен митинг, хората идват тук, постоянно носят цветя, играчки, палят свещи, поставят икони. През цялата седмица хората плачат, дори мъжете, въпреки че ги смятаме за корави. Много от децата съчувстват на загиналите, донасят играчките си. Дойде и президентът, той също положи цветя.

Снимка: bTV
-Хората, които загубиха децата си, близките си са гневни срещу кого най-вече е насочен техни гняв?

Преди всичко срещу администрацията на мола, тези, които не са се погрижили за сигурността му, не са предвидили противопожарна сигнализация, които не са прегледали електрическата инсталация. От друга страна, срещу властите, защото хората смятат, че незаконно е било разрешено строителството и използването на мола. Смятат, че проверките са извършвани формално...

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че хората от администрацията и охраната на мола по време на пожара, когато са пристигнали първите пожарникари, не са си били по местата, а точно те е трябвало да посрещнат пожарникарите и да им съобщят дали вътре има хора, къде и колко са, за да могат да започнат да ги спасяват. Сега се изяснява, по каква причина ги е нямало, къде са били.

-Непосредствено след трагедията хората излязоха на протест срещу бездействието на властите, видяхме хората да държат плакати с надпис „Кой в крайна сметка е виновен?”… Кой? 

Наистина, на другия ден след трагедията хората излязоха на главния площад, пред зданията на кметството и областната администрация, които са едно до друго. Дойдоха няколко хиляди души, наистина някои носеха плакати „Кой е виновен?”, но още е рано да се прави извод кой е всъщност виновен.

-Смятате ли, че тези спонтанни протести бяха и протести срещу Владимир Путин, срещу корупцията в Русия, която убива?

Без съмнение хората, които са се събрали, са срещу корупцията, те са за честна власт, но според нашия губернатор Аман Тулеев сред онези, които са се събрали на митинг, е имало хора, които са искали да дестабилизират обстановката в нашия регион, в Кемеровска област. Това са били хора, които са вдигали специално политически лозунги, викали са за оставка на нашето правителство, за оставка на чиновниците, но аз самата не мога да преценя.

-Как в момента се помага на пострадалите и на тези, които загубиха близките си в пожара?

Да, несъмнено им се оказва както психологическа, така и медицинска, така и финансова помощ. В частност предоставени са големи суми – по три милиона рубли, около 80 хиляди лева, за всеки загинал отпуска собственикът на мола, по един милион областната администрация и по един милион – правителството. Има и пари, събрани от доброволци от дарения. Освен това градската администрация пое всички разноски по погребенията на загиналите.

Снимка: bTV
-Какъв ще е финалът на тази трагична история?

Самите граждани искат молът да бъде съборен и на негово място да се направи паметна алея. Самият кмет смята, че сградата трябва да се разруши, защото след случилото се никой няма да влезе там, защото и досега там мирише на умрели и дори да бъде възстановено зданието, всеки ще го е страх да пуска в него децата си и самият той няма да отиде там.