Малък американски военен самолет се разби в Афганистан. Талибаните обявиха, че те са го свалили.

От Пентагона обаче засега твърдят, че няма признаци машината им, използвана за въздушно разузнаване, да е била ударена.

Говорителят на американските сили в Афганистан Сони Леджет каза, че самолет "Бомбардие Е-11А" се е разбил в афганистанската провинция Газни. Този род самолети летят в подкрепа на разузнавателни дронове и са оборудвани със скъпи комуникационни технологии. Леджет каза, че сега се води разследване на причините за падането на самолета.

По-рано световните агенции съобщиха за самолетна катастрофа в източната афганистанска провинция Газни, но дълго време не можеше да се установи принадлежността на падналото летателно средство. 

Първоначално местните власти са съобщили, че става въпрос за пътнически полет на националния превозвач „Ариана Афган Еърлайнс“, пътуващ от Херат за Кабул с 83 пасажери. Но от авиокомпанията заявиха, че всичките им самолети са налице. По-късно и афганистанската администрация отрече граждански самолет да се е разбил на територията на страната.

По-късно талибаните съобщиха, че става въпрос за американски военен самолет за въздушно разузнаване, който са свалили, но източници от Пентагона заявиха, че нямат информация за липсващ техен летателен апарат.

Източници на „Ройтерс“, пожелали анонимност, са заявили, че засега няма данни самолетът да е бил свален от вражеска активност. Според един от тях на борда на машината е имало по-малко от 10 души.

Десетки частни компании оперират самолети и хеликоптери в Афганистан, за да транспортират помощи и военни контрактори, отбелязва „Ройтерс“.