Американката, която дари 1 милиард долара на медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, обяви решението си официално.

„Щастлива съм да споделя с вас, че от август тази година обучението в колежа по медицина „Алберт Айнщайн“ ще бъде безплатно“, каза д-р Рут Готесман.

93-годишната Готсман, която е била председател на училищния съвет в колежа в продължение на 55 години, прави дарението от богатството, оставено от покойния ѝ съпруг, който е бил финансист от Уолстрийт.

Училището ще възстанови на всички настоящи колежани таксите за обучение от последния семестър. Всички новоприети ще получават безплатно обучение от сега нататък.

То струва около 60 хиляди долара на година. Това означава, че досега много студенти са завършили обучението си с дълг над 200 000 долара.

Смята се, че историческият принос на Рут Готесман е един от най-големите, направени в здравно учебно заведение в страната.

93-годишната Готесман сложи изискването нейната благотворителност да се употребява за покриване на таксите за образование на всички сегашни и бъдещи възпитаници в учебното заведение в най-бедния квартал на Ню Йорк.

Покойният ѝ съпруг Дейвид „Санди“ Готесман основа известна инвестиционна къща и е един от първите инвеститори в Berkshire Hathaway, мултинационалния конгломерат на Уорън Бъфет. Той почина през септември 2022 г. на 96 години.

Четете още на businessnovinite.bg: