Новият австрийски канцлер Александър Шаленберг тържествено положи клетва пред президента на република Александър Ван дел Белен.

На церемония във виенския дворец Хофбург досегашният външен министър се закле да спазва конституцията и всички закони в страната, да следи за спазването им от обществото и съвестно да изпълнява задълженията си.

Снимка: Ройтерс

След него клетвата положи и новият министър на външните работи Михаел Линхард, който досега беше посланик на Австрия във Франция.

До правителствените рокади се стигна, след като Себастиан Курц подаде оставка заради разследването срещу него за корупция. Курц е обвинен, че е използвал държавни средства за своята кампания за канцлер.

„Като първи дипломат и външен министър знаете добре как се постига сближаване на противоположни позиции. Свикнал сте с това и от опит знаете как в такава ситуация да се стигне до добро решение, което да е в полза на всички. Убеден съм, че това ваше качеството ще донесе още по-голяма полза в работа ви като федерален канцлер“, с тези думи президент на Австрия Александър ван дер Белен посрещна Шаленберг в двореца Хофбург.

След  полагането на клетва новият канцлер Александър Шаленберг произнесе първата си реч пред медиите.

Снимка: Ройтерс

Шаленберг заяви, че „разбира се, ще работи в тясно сътрудничество със своя предшественик Себастиан Курц, всичко друго е абсурдно и влиза в противоречие с демократичните принципи“.

Това отново предизвика критики от опозицията, според която новият канцлер ще бъде „марионетка“ на Курц, отбелязва "Ройтерс".

"Считам твърденията в общественото пространство (срещу Себастиан Курц) за фалшиви и съм убеден, че накрая  ще се окаже, че няма нищо вярно в тях", заяви Шаленберг.

Канцлерството е "чест, която не съм очаквал и никога не съм желал, но нямаше възможност да избягам от тази отговорност. В момента ние се нуждаем от отговорност и стабилност, които трябва да създадем заедно", каза Шаленберг и посочи основните предизвикателства, пред които е изправена Алпийската република - пандемията, бюджета и данъчната реформа.