Офанзивата на антиислямистката коалиция за превземането на Мосул продължава второ денонощие.

Тази нощ древния иракски град Нимруд, чиито руини „Ислямска държава" унищожи варварски през март, беше отвоюван от джихадистите. В ударите се включиха френски и американски самолети.

Близо 10 000 бойци от коалицията се бият на страната на 30-хилядната войска от иракски и кюрдски бойци.

„За първи път редовната иракска армия и кюрдските пешмерги се сражават заедно срещу тази терористична организация и се надявам това да бъде добро начало за ащето бъдещо сътрудничество, коментира президентът на Кюрдската автономия в Ирак Масуд Барзани.

Командването на американския корпус в Ирак съобщи, че операцията се развива според плановете въпреки минните полета и самовзривяването на джихадисти-камикадзе.

Само в първия ден на офанзивата бяха освободени няколко села и територия от 200 кв. км в околностите на Мосул.

Войските вече са заели позиции на около 20 километра от града.

„Засега нямаме случаи на цивилни, които бягат от страженията. Селищата, които превзехме, бяха предимно безлюдни, като в тях се бяха настанили само терористи. В две от селата по пътя на офанзивата, местни жители подпомогнаха нашите войски и ликвидираха наравно с нас терористи”, заяви Яхия Расул - говорител на съвместната военна операция.

По данни на американското разузнаване, Мосул се контролира от между 3000 и 4500 джихадисти. Местни жители твърдят, че джихадистите насила събират цивилните около укрепленията си, за да ги ползват като жив щит.

„Целта ни е да прогоним „Ислямска държава” от Мосул, който освен гъстонаселен град е и ключова база на организацията за командване и логистика в района. Уверен съм, че ще спечелим тази битка, въпреки че ще бъде трудна”, заяви Барак Обама.

Русия изрази опасения, че офанзивата умишлено оставя коридор за бягство на джихадистите към Сирия. Москва предупреди, че ще се намеси със сила срещу терористите, ако това се случи.

В четвъртък в Париж ще се проведе среща за бъдещето на Мосул след освобождаването му, тъй като там се сблъскват интересите на няколко страни.