Прокуратурата в Южна Корея предяви обвинения в корупция срещу бившата президентка Пак Гън-хе, по които тя може да получи наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор, предаде Асошиейтед прес.

Това е поредното унижение за Пак, която бе отстранена от поста си след масови протести.

Парламентът започна срещу нея процедура по импийчмънт миналата година, официално я свали от власт през март, след което тя беше арестувана по обвинения в съглашателство със своя довереничка за изнудване на търговски предприятия, вземане на подкупи и други закононарушения.

„Повдигнахме официално обвинения на Пак, включително за злоупотреба с власт, оказване на принуда, корупция и разкриване на държавни тайни”,заяви днес прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Тя ще остане под стража и ще бъде отведена от ареста до съд в Сеул, където до няколко седмици ще започне делото срещу нея.

То, собствено, може да продължи около шест месеца, но не се знае дали началото му ще бъде дадено преди предсрочните избори на 9 май.

Днес бяха повдигнати обвинения и срещу президента на „Лоте”, петия по големина бизнес конгломерат в страната, че е дал 7 млрд. вона (6 млн. долара) подкупи на Пак Гън-хе и на довереничката ѝ Чхое Сун-сил, в замяна на правителствен лиценз да открие нов безмитен магазин.