Американският финансов магнат Джефри Епстийн, обвинен в сексуален трафик и експлоатация на непълнолетни, се е самоубил, съобщи „Ню Йорк Таймс”.

Рано сутринта служители на затвора в Ню Йорк са изнесли тялото му. Там 66-годишният Епстайн чакаше процеса по обвинението за сексуална злоупотреба в Ню Йорк и Флорида.

Все още не са ясни обстоятелствата около самоубийството.

Снимка: EPA

Според прокурорите от 2002 до 2005 г. Джефри Епстийн е имал сексуални отношения с десетки непълнолетни момичета, които е водел в резиденциите си в Ню Йорк и Флорида. Той им плащал стотици долари в брой, след което инструктирал някои жертви да служат като "сводници", за да му водят нови момичета. Отбелязва се, че възрастта на някои жертви не е надвишавала 14 години.

Той беше арестуван на 6 юли след кацане в Ню Джърси на личния си самолет, припомня Би Би Си.

Престъплението, в което е обвинен, предвижда до 40 години затвор. В началото на юли съдът в Манхатън в Ню Йорк, след като изслуша Епстайн, реши да го остави в ареста и да не го пусне под гаранция.

По-късно той бе открит в затворническата си килия в безсъзнание и с наранявания по шията.

През 2008 г. той се е признал за виновен пред съда във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял с цел проституция лица на възраст под 18 години.

Споразумението тогава е сложило край на разследване, което е можело да доведе до доживотен затвор за Епстайн, допълва БТА. 

Вместо това той бе осъден на 13 месеца затвор и изплащане на обезщетения на десетки от някогашните си жертви.

Епстайн често е бил виждан да си общува с богати и влиятелни личности, включително президента Доналд Тръмп, бившия президент Бил Клинтън и принца на Великобритания Андрю, пише Би Би Си.