Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова правителствата на Стария континент към създаването на обща европейска армия. Евентуалното реализиране на такава идея би могло обаче да разклати основите на НАТО и да доведе до разногласия между Европа и Съединените щати.

“След катастрофалното изтегляне на президента САЩ Джо Байдън от Афганистан, ЕС трябва да се стреми към формирането на „Европейски съюз за отбрана“, заяви председателят на еврокомисията.

Дискусията провокира противоречиви мнения още през 2015 г, когато британското издание The Guardian за първи път съобщава, че Жан-Клод Юнкер - тогавашният председател на ЕК призовава европейските страни към формирането на европейска армия. През годините темата е засягана множество пъти, но винаги е била приемана като опасна концепция, която едва ли би се осъществила.

Какво се крие зад подобна армия?

Главната идея е създаването на военно звено, която ще има общ достъп до модерни технологии като дронове, последно поколение изтребители и сложни софтуери, които да гарантират киберсигурността. Фон дер Лайен наблегна на това, че няма смисъл от технологичния прогрес, ако не може Европа да го приложи по предназначение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че дори и повечето европейски държави да увеличат разходите си за отбрана, армия на ЕС „никога не би заменила“ алианса между Северна Америка и Европа. Според него “всеки опит за отслабване на връзката между двете страни не само ще отслаби НАТО, но и ще раздели Европа.

Един от най-свирепите защитници на Брекзит - бившият Лидер на Британската партия на независимостта и настоящ лидер на дясна популистка партия Найджъл Фараж, който беше подиграван по време на референдума за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС през 2016 г. за разпространение на "конспиративни теории“, свързани с потенциална армия на ЕС, също критикува нарастващия натиск за общ европейски милитаризиран съюз.

И все пак, ако НАТО представлява ключът към сигурността на Европа, каква е необходимостта от армия на ЕС?

Отговорът се крие в определението „сигурност“ и по-точно чия сигурност всъщност опазва НАТО?

В интервю за Foreign Policy, бившият английски генерал Ричард Барънс констатира, че без САЩ Алиансът е изключително ограничен в действията си. Ако бъдещите стратегически рискове от заплаха за Европа и САЩ се различават, то Европа ще бъде отговорна за собствената си защита, без подкрепата на САЩ.

Преминаването към по-автономна европейска военна политика ще включва подобряване на способността на ЕС да се намесва и защитава своите стратегически приоритети по-бързо и без разрешение от Вашингтон, например. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон също са съгласни с идеята Европа да “вземе съдбата си в собствени ръце”.

В Европа предстоят две големи събития, които до голяма степен ще решат накъде отива Общността - президентските избори във Франция следващата година и оттеглянето Меркел от поста след 16 години твърда и решителна политика. Дали страните ще запазят мнението си по въпоса, зависи изцяло от възгледите на бъдещите лидери.

С какви сили би разполагала европейската армия?

Плановете на Урсула фон дер Лайен засега не са толкова мащабни. За начало идеята е да се създадат 5 000 „въвеждащи сили“. За сравнение, испанската армия има повече от 133 000 души редовен персонал и около 15 000 в резерв, а германската армия се състои от над 64 000 войници.

Ще се създаде ли армия на ЕС?

Засега съществува значително разногласие между членовете на европейската комисия. Повечето страни членки на ЕС подкрепят тезата на Йенс Столтенберг, че формирането на европейска армия може да навреди на отношенията между Европа и САЩ.

Различните приоритети и възгледи за какво трябва да се борят и къде трябва да фокусират силите си също се различават. Интересите на по-големите страни вероятно ще са с по-голям приоритет от тези на по-малките държави, давайки прекалено много правомощия на, например, Берлин и Париж.