Облакът от пепел от чилийския вулкан Калбуко достигна днес аржентинската столица Буенос Айрес, което принуди няколко международни авиокомпании да отменят полетите си като предпазна мярка.

По информация на местния печат, такова решение са взели авиокомпаниите "Делта еърлайнс", "Ер Франс" и "Американ еърлайнс". Столичните летища продължават да работят в нормален режим и приемат полети от други авиокомпании.

Президентката на Аржентина Кристина Кирхнер благополучно се приземи на летище "Хорхе Нюбъри" след визитата си в Русия.

Облакът пепел, достигнал до Буенос Айрес, не се отрази особено на живота на столичани. Небето, покрито с облаци, през които проникваха слънчевите лъчи, създаваше впечатление за обикновен облачен ден.

Тази сутрин чилийският вулкан избълва нов огромен димен стълб. В 38-хилядния град Пуерто Варас, който се намира на 40 километра разстояние от Калбуко, хората излязоха на улиците да наблюдават зрелището, съобщи фотограф на Франс прес от мястото на събитието.

Директорът на Националната служба по геология Родриго Алварес каза на пресконференция, че това е било "малко изхвърляне на пепел, различно от предишните дни", но предупреди, че не бива да се изключи възможността да има ново изригване.

В Енсенада, близкото до вулкана градче, чието население от 1500 души бе почти напълно евакуирано, спасителни екипи опитват с машини да отстранят сивите фини частици, паднали по улиците и покривите на къщите. Хора, отказали да се евакуират, се качиха върху къщите си с метли и лопати да изметат килима от пепел, натрупал се по покривите им.