Кола блъсна и уби обичана мечка гризли, малкото ѝ е в неизвестност

Тя е вдъхновила безброй посетители и природозащитници на националния парк в Уайоминг

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  14:50 ч. 24.10.2024 г.
 

Обичана мечка гризли е била блъсната и убита от автомобил в националния парк „Гранд Тетон“ в Уайоминг, съобщиха официални лица, пише abcnews.

Тя е била ударена вечерта във вторник на магистрала 26/89 в каньона на Змийската река, южно от Джаксън, а самоличността ѝ е била потвърдена чрез ушна марка и микрочип.

Към момента няма доказателства, които да предполагат, че едногодишното мече също е участвало в инцидента, но Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ наблюдава района.

Сблъсъците на превозни средства с диви животни, включително мечки гризли, не са рядкост.

 

От 2009 г. до 2023 г. в екосистемата на Голям Йелоустоун са регистрирани 49 смъртни случая на мечки гризли вследствие на сблъсък с превозни средства и сега Службата на националния парк работи с щатските и местните агенции, за да събере повече информация около последния инцидент.

„От няколко десетилетия хора от цял свят следят убитата мечка. На 28-годишна възраст тя е най-възрастната известна възпроизвеждаща се женска мечка гризли в екосистемата Голям Йелоустоун“, казва Хилари Кули, координатор по възстановяването на мечките гризли в Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ.

През 2024 г. в екосистемата Голям Йелоустоун са загинали две мечки гризли в резултат на сблъсък с превозно средство, като средният брой на загиналите мечки гризли в региона в резултат на сблъсък с превозно средство за периода 2009-2023 г. е 3,3 загинали мечки годишно, съобщават властите.

„Мечката гризли е емблематичен вид, който допринася за изключителността на екосистемата Голям Йелоустоун. Мечката гризли 399 е може би най-изявеният посланик на вида. Тя е вдъхновила безброй посетители за природозащитна дейност по целия свят и ще ни липсва“, заявиха от националния парк „Гранд Тетон“.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK