Експерти обезвредиха детонатора на 250-килограмова неексплодирала бомба от Втората световна война в Солун, след като властите евакуираха тази сутрин около 75 хил. души, предаде АП.

„Първата фаза от унищожаването на бомбата завърши с пълен успех“, съобщи префектът на областта Апостолос Дзидзикостас. Той добави, че сега остава тя да бъде преместена на военен полигон на безопасно разстояние от града, където експертите ще решат какви действия да предприемат по-нататък.

Работите по обезвреждането на бомбата започнаха в 11:30 ч., с 90 минути по-късно от планираното, тъй като полицията трябваше да върви от врата на врата, за да напомня на закъснелите жители да напуснат домовете си.

Властите разчистиха зона с радиус 2 километра от мястото на бомбата и извозиха хората с автобуси на безопасно разстояние. Някои от жителите на потенциално опасните квартали се евакуираха с личните си автомобили.

Властите съобщиха, че още не е разрешено евакуираните граждани да се върнат по домовете си, защото транспортирането на бомбата също крие опасност.

Бомбата бе намерена на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара в западната част на Солун по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция.

Местните хора си спомнят, че през войната на гарата влакови композиции са разтоварвали оръжие. Според други версии бомбата е съюзническа. През 1943 г. британски самолети погрешка бомбардирали жилищния квартал вместо германските съоръжения на пристанището.

Вижте повече във видеото: