Датската полиция е на път да разкрие мистериозно убийство в Копенхаген. ДНК от откритото обезобразено тяло на брега на Балтийско море съвпада с това на изчезнала шведска журналистка, за която се предполага, че е загинала на борда на частна подводница.

На 10 август 30-годишната Ким Вал отплава с предприемача Петер Мадсен на 17-метровата му подводница, за да пише статия за построената от него машина. Полицията я издирва от миналия петък, а в понеделник на брега край датската столица беше намерено обезобразено тяло на жена.

„ДНК пробите, взети от четка за коса и четка за зъби на Ким Вал, съвпадат с тези от намерения торс. Следите от кръв, окрити в подводницата, също съвпадат. Тялото е било обезобразено и към него е било прикрепeно парче метал, за да се гарантира, че няма да изплува”, обясни началникът на отдел "Убийства" на полицията Йенс Мюлер.

Подводницата потъна миналата седмица, а собственикът ѝ беше спасен. Датската полиция смята, че 40-тонният плавателен съд е бил умишлено потопен от Мадсън.

„Клиентът ми определя като позитивни последните разкрития. Те ще помогнат за разплитане на случая”, заяви адвокатът на Мадсен Бетина Енгмарк.

Първоначално 46-годишният изобретател твърдеше, че е оставил журналистката жива и здрава на брега в Копенхаген. По-късно каза пред властите, че тя е загинала при инцидент на борда, а той извършил морско погребение.