Разделението между отделните части от американското общество днес е още по-голямо, отколкото беше при избирането на Доналд Тръмп преди 4 години и са нужни много усилия, за бъдат преборени конспиративните теории и фалшивите новини, които сеят раздор сред хората. Това коментира бившият американски президент Барак Обама в интервю за Би Би Си.

В сегмент от интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено в цялост тази вечер, той подчертава, че победата на демократа Джо Байдън над Доналд Тръмп е само началото на дълъг процес на оздравяване на обществото.  

Обама спомена гнева и взаимното негодувание между селска и градска Америка, имиграцията, несправедливости като неравенството и „различните видове шантави конспиративни теории – това, което някои наричат упадък на истината“. Тези проблеми бяха засилени от някои американски медии и раздути още повече от социалните мрежи, подчерта той.

Той хвърли вината частично върху своя наследник на поста Доналд Тръмп, който според него е подхранвал това разделение, „защото е било полезно за неговата политика“. „Ще са необходими повече от едни избори, за да бъдат обърнати тези тенденции“, предупреди бившият президент.

Обама отбеляза, че решаването на проблема с поляризирането на страната изисква не само решения на политиците, но и структурни промени и хората взаимно да се изслушват. Той каза, че вижда „голяма надежда“ в зрялото поведение на следващото поколение, и призова младежите да оправдаят „този предпазлив оптимизъм, че светът може да се промени“ и „да бъдат част от тази промяна“.