В момент, в които САЩ са ангажирани в дебат за регламентирането на огнестрелните оръжия, Белият дом публикува снимка, на която президентът Барак Обама държи оръжие. Той стреля с карабина по глинена мишена.

Държавният глава е заснет в профил в момент, в който стреля с пушката - на 4 август на стрелбище в Кемп Дейвид, ваканционната резиденция на американските президенти в щата Мериленд. Уточнението направиха от администрацията на президента, откъдето публикуваха снимката в сайта „Фликър”.

Обама носи очила и защитни антифони, облечен е с пуловер и джинси, а от пушката излиза пушек.

Публикуването на снимката е отговор на скептицизма на някои консерватори след интервю, което президентът даде за списание "Ню рипаблик" на 27 януари. В него той казва, че в Кемп Дейвид практикува "стрелба по глинени мишени през цялото време".

В разгара на дебата за регламентирането на огнестрелните оръжия президентът демонстрира, че не е напълно враждебно настроен към оръжията, когато са използвани с цел забавление - идея, която е подкрепена от публикуваната снимка, отбелязва Франс прес.

Обама е очакван в понеделник в северната част на САЩ, за да защити затягането на законодателството относно огнестрелните оръжия. Това е първото му посещение с такава тема от лансирането на този проект след въоръженото нападение в Нютаун в средата на декември, завършило с 26 жертви.