Съединените щати водят след себе си държавите в целия свят. 2014 г. бе година на пробив за страната, заяви днес президентът Барак Обама, цитиран от световните агенции.

На годишната си пресконференция Обама изрази задоволство, че САЩ са си върнали лидерството на световната арена. Сред областите, в които Съединените щати имат водещи позиции, той посочи борбата с джихадистката групировка "Ислямска държава" и противодействането на руската агресия в Украйна.

Обама призна, че отиващата си година е била белязана от голям брой неочаквани кризи. В същото време той изброи успехите на Съединените щати в редица области - възстановяването на икономиката, понижаването на безработицата, нарастващия брой американци със здравна застраховка, историческото възстановяване на отношенията с Куба, споразумението с Китай за борба с глобалното затопляне и скорошния край на мисията в Афганистан.

Президентът демократ освен това посочи изгледите за постигане на компромис с контролирания от републиканците Конгрес. "Изпълнен съм с енергия. Посрещам 2015 г. с възвърната увереност, че Америка постига успехи там”, където иска, каза Обама.

Той подчерта, че "каквото и мерна единица да изберете, възраждането на Америка е факт. Ние сме по-добре." Президентът на САЩ отбеляза, че навлиза в последната четвърт от своето управление (две години от от общо осем). "Интересни неща се случват през последната четвърт", отбеляза той.

През отиващата си година републиканците затвърдиха своя контрол над Камарата на представителите и установиха такъв и над Сената.

Годишната пресконференция във Вашингтон е последното политическо събитие за президента на САЩ за годината.

След нейния край Обама ще отпътува за традиционната семейна ваканция на Хавайските острови, откъдето ще се върне в столицата в началото на януари.

Киберотговор

Барак Обама заяви, че САЩ ще отвърнат на кибератаката на КНДР срещу "Сони пикчърс".

С резултат на кибератаката редица филми на компанията изтекоха в интернет, а след заплахи от страна на хакерите "Сони" бе принудена да отложи премиерата на филма си "Интервю", назначена за 25 декември.

"Ние ще отговорим - пропорционално, когато, където и както ние решим. Аз съчувствам на безпокойството им. И след всичко казано смята, че направиха грешка. Ние не можем да си позволим общество, в което намиращ се някъде си диктатор да налага цензура в Съединените щати", каза Обама.

"Интервю" е екшън комедия, разказваща за двама американски журналисти (в ролите Джеймс Франко и Сет Роугън), които получават покана от КНДР за интервю със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Научавайки за отворилата се възможност, ЦРУ побързва да ги вербува, поръчвайки им да убият Ким.