САЩ ще продължат да оказват натиск върху Русия, като запазят въведените санкции, за да накарат Москва да измени своя политически курс, заяви днес президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от АП и ТАСС. Той говори на среща с висши представители на американските бизнес кръгове.

Обама охарактеризира своите отношения с руския президент Владимир Путин като откровени и делови. „Ние имахме много плодотворни отношения, когато президент на Русия беше Дмитрий Медведев, въпреки, че Путин беше силата зад трона”, отбеляза Обама.

Според него украинската криза е заварила руското ръководство неподготвено. Поради това Путин сега използва „националистически, обърнат към миналото подход в руската политика, което страшно плаши съседите и нанася голяма вреда на руската икономика”, подчерта президентът на САЩ. Според него западните санкции срещу Русия оказват много силно негативно влияние върху икономиката й.

„Ние предлагаме на Русия път към дипломатическо уреждане на проблема”, увери Обама. Според него обаче сложността е в това, че използваният от Путин подход „работи политически за него вътре в Русия, макар че той напълно я изолира на международната арена”.

Обама призна, че шансовете за промяна на нейния курс са малки и това ще е така, докато негативните последици от санкциите не започнат да преминават от сферата на икономиката в политиката. Той призна също така, че санкциите оказват силно негативно влияние и върху европейската икономика. Залогът обаче е голям - ще бъде ли спазен „ключовият принцип, който помогна да се установи мир и просперитет в Европа и който не може да бъде игнориран. Хората разбират това”, посочи президентът.

Американският лидер говори и за отношенията с Китай, и то в по-оптимистичен план, отколкото с Русия. Според него сегашният китайски лидер Си Цзинпин е консолидирал властта си по-бързо от всеки друг ръководител на КНР през последните десетилетия. Това, според Обама, поражда загриженост за човешките права и безпокои съседите на Китай.

Обама обаче смята, че лидерите в Пекин са силно заинтересувани от добри отношения със САЩ, което е проличало и при последното посещение на американския президент в Китай. Ние също искаме конструктивни отношения с Китай, така че имаме ситуация, в която печелят и двете страни, отбеляза той. Има обаче да се решат и някои сложни проблеми, като например киберкражбите на икономическа, търговска и технологична информация, подчерта стопанинът на Белия дом. „Не подлежи на съмнение, че те вършат това, и ние ще ги притискаме силно по този въпрос”, добави той.