Преизбраният президент на Съединените щати Барак Обама тръгна на серия от знакови посещения в далечния Изток. Обиколката цели да отбележи промяната на баланса в американската дипломация в посока към азиатския континент.

Първата спирка от азиатския тур е в Тайланд, където президентът ще разговаря с краля и премиера на страната. В понеделник Обама ще отиде в Камбоджа, където се провежда срещата на върха на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия.

Най-ключова е визитата му в Мианмар - доскоро най-затворената страна на планетата, която от началото на годината търпи историческо преобразяване.

Покрай посещението на Обама възниква и любопитният въпрос - как държавата да бъде наричана. Мианмар е официалното й име от 23 години. Тогава военната хунта променя старото Бирма, без да се допитва до народа, който още настоява за старото название.

Отвъд политекзотиката, визитата на Обама в Югоизточна Азия е ясен знак за американските външнополитически интереси. Първото пътуване на преизбрания президент зад граница идва на фона на териториалните спорове в Южнокитайско море. По-рано Пентагонът обяви, че ще предислоцира повечето свои самолетоносачи в тихоокеанския регион.

По време на посещенията в Азия обаче вниманието на Обама ще бъде раздвоено, тъй като президентът на САЩ следи развитието на ескалиращия конфликт между Израел и палестинците в Ивицата Газа, контролирана от „Хамас”, коментират международни наблюдатели.