Разрушаването на Берлинската стена преди 25 години беше отдаване на дължимото на онези, които умряха, опитвайки се да намерят свободата, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ДПА.

Президентът призна, че никога няма да забрави кадрите на източноберлинчаните, които разрушават стената и нахлуват в западната част на Берлин.

"Събитията отпреди четвърт век ни напомниха, че никакви бетонни стени и заграждения с бодлива тел не могат да спрат стремежа на обикновените хора към свобода", заяви Обама.

В резултат на падането на Берлинската стена обединена Германия играе сега водеща роля в Европа и в целия свят, посочи президентът на САЩ и допълни, че Централна и Източна Европа могат да се гордеят със своите демократически достижения.

"Европа стана по-интегрирана, процъфтяваща, по-сигурна", допълни той. Обама обаче подчерта, че руската агресия в Украйна показва, че има още работа за вършене с цел укрепване европейското единство, посочва ДПА.

"В Европа и отвъд нея, където хората искат сами да определят своята собствена съдба, те трябва да се ръководят от уроците от Берлин. Стените и потисническите режими могат да продължат известно време, но накрая те не успяват да възпрат жаждата за свобода и човешко достойнство, които горят във всяко човешко сърце", посочи Барак Обама.