Бившите президенти на Съединените щати Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън ще се ваксинират за COVID-19 публично и пред камера, за да успокоят американското общество и да му вдъхнат доверие за ваксините, пише „Форбс“.

И тримата президенти заявиха, че ще направят каквото е по силите им, за да адресират сериозния проблем с недоверието във ваксините на територията на Щатите. Очаква се американската Агенция по храните и лекарствата да одобри препаратите в идните дни и седмици.

В интервю Барак Обама заяви, че разбира защо чернокожото население на страната е скептично настроено спрямо ваксината. Той посочи дългата история на експлоатация на чернокожи в медицината. „Истината е, че благодарение на ваксините няма болести като полиомиелит. Може да си поставя тази за COVID пред камера, за да знаят хората, че имам пълно доверие на науката“, каза бившият първи.

Според информация на Си Ен Ен Джордж Буш се е свързал с д-р Антъни Фаучи, за да го уведоми, че „с удоволствие ще се ваксинира пред камера“, след като препаратът стане достъпен за по-широката публика.

Прессекретарят на президента Бил Клинтън заяви, че и той е пожелал да се ваксинира срещу COVID-19 публично, за да „вдъхне кураж на повече американци да направят същото“.

В същото време от „Форбс“ посочват, че действащият президент на Съединените щати Доналд Тръмп до момента не е говорил публично дали ще си постави ваксина за коронавирус.