Звездата на американския футбол О Джей Симпсън получи право на условно освобождаване от затвора, след като излежа девет години за опит за въоръжен грабеж, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. 

Комисията за предсрочно освобождаване в Кърсън сити реши, че той ще може да излезе от затвора през октомври.

70-годишният спортист бе осъден през 2008 г. на 33 години затвор за това, че през 2007 г. заедно със свой приятел нахлу в хотелска стая в Лас Вегас при колекционер на спортни трофеи и заплашвайки го с пистолет, му отне купи, които е спечелил. 

Преди това, през 1994 г., той бе оправдан в процес за двойно убийство, който прикова вниманието на цяла Америка. Спортистът бе обвинен, че е убил съпругата си Никол Браун и приятеля й Рон Голдман. През 1997 г. бе осъден за плати глоба от 33,5 милиона долара по граждански иск, заведен от близки на Голдман. 

Решението за предсрочното освобождаване бе взето след емоционално изслушване, на което Симпсън каза, че за деветте години в затвора е осъзнал грешките си и че иска да прекара живота си с роднините си и четирите си деца.

Комисията прецени, че имайки предвид доброто му поведение в затвора и факта, че това е била първата му присъда, той представлява минимален риск за обществената сигурност и може да бъде пуснат условно.

Деветте години, които спортистът прекара в затвора, са минималният срок, който се изискваше, за да се обсъжда молбата му за предсрочно освобождаване.