Десетки протестиращи излязоха по улиците на Ню Йорк на протест срещу забраната на властите върху Мимолет – особен вид френско сирене.

От март насам няколко стотици килограма от ярко оранжевото сирене са задържани от американските митници. Причината - предупреждение на Агенцията за храните и лекарствата, че то съдържа микроскопични червеи. Те са много важна част от процеса на производство на Мимолет, придавайки му отличителната сива коричка, обясняват експерти.

Решението на властите ядоса вносителите и потребителите, които дори създадоха Фейсбук страницата „Спасете Мимолет”. Протестиращи в Грийн Вилидж, много от които облечени в оранжево, предлагаха на минувачите да опитат сиренето, с която да обърнат внимание на проблема със забраната.

„Имаме осем пити от по 3 кг, така че решихме малко да образоваме хората”, казва Беноа де Витон, вносител на Мимолет. По думите му, той е разстроен от скорошната забрана и отбелязва, че внася това сирене от две десетилетия, без проблеми.

„Те се страхуват от алергии. Но ние правим това от 20 години и никой не се е оплакал от някакви здравословни проблеми”, подчертава той.