Германският министър на финансите Волфганг Шойбле за пореден път отхвърли възможността да бъдат предоговорени условията по международния план за спасяване на икономиката на Гърция.

АФП цитира радио-интервю на Войлфганг Шойбле, в което германския министър изтъква, че „това е помощна програма, подготвена до най-малката подробност и не подлежи на предоговаряне”.

„Гърция трябва да е готова да приеме помощта”, предложена от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка, заявява още Шойбле. Вчера гръцките политически партии не успяха да се споразумеят за коалиционно правителство, с което отвориха пътя към повторни избори в страната през юни.

Според Волфганг Шойбле държавите-членки на ЕС искат Гърция да остане в Еврозоната, но съзнават, че това е въпрос „на суверенно решение на гръцкия народ”.
„Спекулациите, какво ще избере Гърция не помагат никому”, смятат германския финансов министър.

В друго интервю миналата седмица Волфганг Шойбле създаде напрежение с изказването си, че Еврозоната може да понесе едно евентуално излизане на Гърция.

След срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин вчера, двамата лидери изтъкнаха, че са готови да разгледат възможността за пред приемане на допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж в Гърция.