Новозеландското правителство е опитвало от 2018 г. да депортира мъжа, отговорен за терористичната атака в супермаркет по-рано тази седмица, предаде ДПА.

В събота бяха отменени съдебните разпореждания, които забраняваха публикуването на името на мъжа и имиграционния му статут.

В петък 32-годишният Ахмед Атхил Самсудин нападна седем души в супермаркет в Окланд. Той беше застрелян от полицаи под прикритие, които тайно го следели денонощно от юли.

Самсудин е пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. със студентска виза и е кандидатствал за бежански статут, заяви Премиерът Джасинда Ардърн.

Молбата му първо е отхвърлена, но при обжалването е удовлетворена и така през декември 2013 г. все пак му е предоставен бежански статут.

През 2016 г. попада в полезрението на полицията, а на имиграционните власти "става известна информация, която ги кара да смятат, че бежанският статут на лицето е придобит чрез измама", заяви Ардърн.

През 2019 г. статутът му е отнет, но той обжалвал депортацията си. Имиграционните власти след това проучили възможността той да бъде задържан под стража, докато трае обжалването.

"Невероятно разочароващо е, че издаденото след това правно становище по въпроса е гласяло, че това не може да стане", добави тя.

Мъжът вероятно щял да бъде сметнат за "защитено лице" заради статута на страната, от която идвал и заради вероятното отношение, което щяло да бъде проявено към него, когато се върне. В Нова Зеландия хората от категорията "защитено лице" не подлежат на депортация.

Към днешния ден трима от ранените при нападението в петък остават в болница в критично състояние.