Новото правителство в Молдова положи клетва на закрита нощна церемония, съобщи Би Би Си. Това стана, след като демонстранти, блокирали парламента, успяха да нахлуят за кратко в сградата. 

Премиер стана Павел Филип, чиято кандидатура породи големи протести в страната.

Президентът Николае Тимофти, който присъства на церемонията, увери правителството в подкрепата си и изрази надежда, че този кабинет, създаден след "дълъг период на политическа нестабилност, ще съумее да изведе страната от кризата". Тимофти призова гражданите да се откажат от насилствени действия, които няма да помогнат за подобряване на положението, както и да спазват закона, "независимо от политическите си предпочитания".

Обстановката около парламента, в който нахлуха протестиращи в сряда вчерта, се стабилизира малко преди новото правителство да положи клетва. 

Снимка: Reuters

"Молдова има нужда от икономическа и финансова стабилност, за да може държавата да изпълнява социалните си задължения. Трябва незабавно да се поднови диалогът с партньорите в областта на развитието и с международните финансови институции", каза Тимофти. 

В сряда в парламента на Молдова започна утвърждаването на ново правителство, което опозицията смята за незаконно. По време на гласуването депутати от социалистическата партия се опитаха да блокират трибуната. След това част от демонстрантите, обкръжили парламента, разкъсаха полицейските кордони и нахлуха в сградата.

Полицията успя веднъж да ги отблъсне, но те влязоха отново. След като бяха повикани подкрепления, протестиращите бяха окончателно изтласкани. Шестима полицаи са ранени в сблъсъците, съобщи Асошиейтед прес. Според молдовско радио и полицаи, и демонстранти са използвали сълзотворен газ, протестиращите са успели да запалят част от оградата на парламента.

Снимка: EPA

Участвалите в безредиците ще бъдат наказани, каза днес пред журналисти председателят на парламента Андриан Канду.

Някои от протестиращите смятат, че новото правителство е компромисно решение и няма да се справи с корупцията и да извърши реформи. Други пък са против създаването на проевропейско правителство и предпочитат Молдова трябва да остане в руската сфера на влияние.

По закон молдовският парламент трябваше да одобри ново правителство до 29 януари, в противен случай трябваше да се разпусне и да бъдат насрочени нови избори. Оставката на предишното бе приета през октомври на фона на обвинения в корупция.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерига Могерини прикани страните в молдовския конфликт към сдържаност и диалог. Румънският външен министър Лазар Команеску също призова към спокойствие, съобщи АП.