Новородено бебе е загинало при руски ракетен удар по родилно отделение в южната украинска област Запорожие, съобщават от службите за спешна помощ. Майката на бебето и лекар са били спасени от развалините. 

Руски удар по родилно отделение в Запорожие
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия, че е внесла „терор и убийства“ в страната му, пише Би Би Си. 

Украинските служби за спешна помощ съобщиха, че руските ракети са поразили през нощта родилното отделение на болница в контролирания от Украйна град Вилнянск, близо до фронтовата линия.

Руски удар по родилно отделение в Запорожие
Снимка: Reuters

В речта си след нападенията президентът Зеленски обвини Русия, че се опитва „да постигне с терор и убийства това, което не можа да постигне за девет месеца“ на бойното поле.

Въпреки че районът се държи от Украйна, Русия претендира за цялата Запорожка област след самопровъзгласените референдуми през септември.

Руски удар по родилно отделение в Запорожие
Снимка: Reuters

По време на деветмесечната война няколко медицински обекта бяха атакувани от Русия. През март беше нанесен удар по родилен дом в Мариупол, при който загинаха трима души, включително дете. По това време Русия заяви, че нападението е било инсценирано.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви днес, че руските командири вероятно използват произведени в Иран безпилотни летателни апарати, за да „определят приоритетно медицинските заведения като удобни цели и да ги поразяват с управляеми боеприпаси, ако бъдат идентифицирани“.