Джихадисти от „Ислямска държава” унищожиха антични статуи и експонати в музея в град Мосул, който е под техен контрол от миналото лято. В публикуван в ислямистки сайт видеоматериал те обясняват, че са изпотрошили артефактите, защото са „идолопоклоничество”.

Завинаги са унищожени безценни експонати от времето на Вавилонската и Асирийската империи.

Това е поредната вандалщина на джихадистите, които за по-малко от година разрушиха десетки джамии и изгориха близо 30 библиотеки с безценни книги и ръкописи от разцвета на ислямската култура.

Варварството напомня на унищожаването на уникалните статуи на Буда в Бамиян, които афганистанските талибани бомбардираха с танкове преди 14 години.

Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Междувременно генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че е дълбоко потресена от видеозаписите, показващи как бойци от Ислямска държава рушат с чукове древни иракски артефакти.

Тя поиска председателят на Съвета за сигурност на ООН да свика спешно заседание на Съвета за защита на иракското културно наследство, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик нарече рушенето на артефактите в музея на Мосул „отблъскващо и престъпно”. То ограбва от хората миналото им, добави той.

Ирина Бокова заяви, че разрушаването на иракските древни артефакти е нарушение на резолюция на Съвета за сигурност за защита на културни забележителности в зоните на конфликт в Ирак и Сирия.