Потенциална връзка между татуировките и вид рак, наречен малигнен лимфом, открива ново шеведско проучване. Изследователите обаче призовават за допълнителни проучвания, а експерти по рака твърдят, че възможната връзка е преувеличена, предаде Си Ен Ен.

Изследователите от университета в Лунд заявиха, че са искали да направят проучването, тъй като се знае твърде малко за дългосрочните последици за здравето от татуирането, въпреки нарастващата популярност на татуировките.

Само в САЩ почти една трета от хората имат поне една татуировка, показват данни на Pew Research Center от 2023 г.

Близо 12 000 души в Швеция са участвали в шведското проучване, публикувано в последното издание на списание eClinicalMedicine.

От регистрите на населението изследователите идентифицират всички, диагностицирани със злокачествен лимфом между 2007 и 2017 г. - близо 3000 души - и ги съпоставят с група от същата възрастова и полова комбинация, която не е имала рак.

Злокачественият лимфом е рак на лимфната система - частта от тялото, която помага за борбата с микробите и болестите. Сред известните рискови фактори са отслабена имунна система, причинена от заболяване или имунни разстройства като СПИН, възраст и фамилна обремененост с това заболяване. Излагането на химикали като пестициди и хербициди също може да увеличи риска от лимфом, както и пасивното пушене.

За изненада на изследователите те не открили доказателства, които да сочат, че рискът се увеличава с увеличаване на броя на татуировките по кожата на човека.

„Все още не знаем защо това е така. Можем само да предполагаме, че една татуировка, независимо от размера ѝ, предизвиква нискостепенно възпаление в организма, което от своя страна може да предизвика рак“, казва Кристел Нилсен, съавтор на изследването.