Ново силно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разлюля северната част на Чили само 24 часа след труса със сила 8,2 от сряда, предадоха световните агенции.

Според властите магнитудът на труса е бил 7,4. Засега не се съобщава за пострадали и разрушения. Броят на жертвите на вчерашния трус достигна седем души. Европейският средиземноморски сеизмологичен център го отчита като трус със сила 7,6. Той е станал в 5:43 часа българско време. По-малко от час по-рано е имало друг трус със сила 6,4 по Рихтер.

Епицентърът на труса отново е бил в близост до крайбрежния град Икике - на 40 км северозападно от града, който е с население 226 000 жители, на дълбочина 10 км под океанското дъно.

Обявена бе тревога за опасност от цунами, а на населението е наредено да се евакуира към вътрешността на страната.

Епицентърът на вчерашното земетресение с магнитуд 8,2 бе на 83 км от Икике, на дълбочина 10 км под морското дъно. Загинаха 7 души, петима от които в Икике. Обявена бе тревога за цунами в Чили, Перу, Еквадор и Хондурас.

Властите в Чили обявиха евакуация на населението от крайбрежните райони на страната във връзка с опасност от цунами, възникнала след ново земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, предаде РИА „Новости”.