Новият японски премиер Шиндзо Абе посети района на атомната централа във Фукушима. Визитата бе реализирана, след като в четвъртък неговият кабинет обяви, че ще преразгледа намерението на предишните управници за отказ от ядрената енергетика до 3 десетилетия и ще позволява влизането в експлоатация на ядрени мощности само, след като експерти потвърдят сигурността им.

Обеззаразяването на Фукушима след предизвиканото от цунами ядрено бедствие е „безпрецедентна операция”, заяви Абе пред работници по време на своята обиколка в електроцентралата.

„Огромната работа по дезактивирането е безпрецедентна операция в човешката история. Успехът в обеззаразяването ще доведе до възстановяването на Фукушима и Япония като цяло”, добави новият министър-председател.

Той направи обиколка в авариралата АЕЦ „Фукушима-1” броени дни, след като формално бе избран на парламентарните избори, които завършиха със съкрушителната победа на неговата Либерално-демократическа партия.

Според местни медии цялата мрежа от 50 ядрени реактора на Япония в момента е подложена на стриктни инспекции по сигурността като последствие от катастрофата през март 2011 г. във Фукушима. През декември миналата година експертите твърдяха, че положението в разрушения реактор там е под контрол, но разтопените пръти ядрено гориво все още не са премахнати и пълното обезопасяване на обекта ще отнеме десетилетия.

Абе планира да посети и временните селища, в които бяха настанени десетки хиляди хора, евакуирани от района на авариралия реактор. Бедната на суровини и енергийни източници Япония разчита на ядрената енергетика, а Абе дойде на власт с обещанието да съживи икономиката на страната, от която важна част е именно енергетиката.