Новият посланик на САЩ в Русия Джон Хънтсман връчи днес акредитивните си писма на президента Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

Това стана на официална церемония в руското президентство. На нея своите акредитивни писма връчиха и други посланици.

Кремъл изрази надежда Хънтсман да вдъхне нов живот на двустранните отношения, предадоха световните агенции.

"Надяваме се, че, ръководена от новия посланик, американската дипломатическа мисия в Русия ще съумее да допринесе в значителна степен за поправяне на вредите, нанесени от действията на Вашингтон на нашите отношения", каза пред репортери преди церемонията говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Хънтсман заяви, че възнамерява да работи за възстановяване на доверието между Съединените щати и Русия. Целта е двустранните отношения да бъдат укрепени на основата на сътрудничеството по общи интереси, допълни той, цитиран от ТАСС.  

Снимка: EPA

В края на миналия месец Хънтсман, бивш губернатор на щата Юта, бе утвърден от Сената на САЩ за нов посланик в Русия, припомнят агенциите.  

Встъпването му в длъжност съвпада с водените в момента разследвания на комисии в американския Конгрес и на специалния прокурор Робърт Мълър на твърденията за опити на Русия да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, както и за възможно тайно съглашателство между хора от предизборния щаб на американския президент и Москва.

Снимка: EPA


На изслушването за утвърждаване на поста Хънтсман заяви, че няма никакво съмнение, че Русия се е месила в предизборната кампания.

Новият американски посланик в Москва е дипломат с дългогодишен стаж. Досега той е бил посланик на два пъти - първо в Сингапур при президента Джордж Буш-баща, а после в Китай при Барак Обама. След това Хънтсман се връща в САЩ, за да участва в кампанията за президентските избори през 2012 г.