20 август сутринта, самолетът от сибирския град Томск за Москва. От тоалетната излиза мъж, пада на пода и започва да вие от болка.

Това е Алексей Навални, който предния ден е бил на среща с привърженици в града. Самолетът каца аварийно в Омск, а опозиционерът е хоспитализиран в местната болница.

Седмица по-късно вече е на лечение в берлинската клиника „Шарите“. Заключението на лабораторията на германската армия и на още две лаборатории в Швеция и Франция е – „Новичок“.

„Бих искал отново да кажа, че не желаем да бъдем упреквани като носители на лоши новини. А по-скоро Русия трябва да направи разследване и да се обърне към Организацията за забрана на химическите оръжия“, коментира в Берлин министърът на външните работи на Германия – Хайко Маас.

На 24-ия ден от инцидента Навални е изваден от изкуствената кома и пуска първото си съобщение в социалните мрежи, не без голяма доза ирония: „Привет, това е Навални. Липсвате ми. Все още нищо не мога да правя, но вчера цял ден дишах самостоятелно. Съвсем сам. Даже инхалатор не използвах. Много ми хареса. Удивителен, недооценен от много хора процес. Препоръчвам“, пише той в „Инстаграм“.

Руските лекари не са открили „Новичок“ в кръвните проби. А Кремъл вижда съмнителни манипулации в намерената бутилка с нервнопаралитично вещество при претърсването на хотелската стая часове, след като Навални я напуска.

„Въпросите в тази ситуация вече са повече, отколкото отговорите. Президентската администрация, за съжаление, е ограничена във възможностите да провежда разследване. Ние нямаме обяснение защо тази бутилка – ако въобще съществува – е изнесена в германия. Така че нещо, което може да бъде улика, вече го няма. Въпросът е – защо?“, каза в отговор на информацията от Германия говорителят на руския президент – Дмитрий Песков.

Но ако Навални действително е бил отровен с „Новичок“, то това може да извърши само една добре подготвена служба. За привържениците на Навални няма съмнение кой стои зад покушението.

„Ние продължаваме да изискваме сериозно, истинско разследване. И знаем какво ще покажат тези резултати – че зад отравянето на Алексей стои Кремъл, стои Путин, стои Федералната служба за сигурност“, убеден е Георги Албуров, който е член на екипа на Навални.

Според социологически проучвания Алесей Навални има подкрепата на не повече от 2% от избирателите в национален мащаб. На изборите за кмет на Москва през 2013 г. получи 27%. След като беше оправдан след два дълги съдебни процеса за финансови злоупотреби, Навални основа Фонд за борба с корупцията и стана яростен противник на Путин и любимец на западните медии. Според редица учени по света, занимаващи се с Русия, опозиционерът вече е достоен за Нобелова награда за мир.