Стотици продемократични протестиращи влязоха в сблъсък днес с хонконгската полиция, активизирайки протестното си движение за истински демократични реформи. Вече над два месеца те лагеруват по улиците на града, предаде Асошиейтед прес.

Тази вечер студентски водачи казаха пред многолюдното множество, което се бе събрало на митинг пред сградата на правителството, че ще окупират зданието. Множеството опита да си пробие път по тясно стълбище, за да стигне до сградата на подкрепяния от Пекин управник на града.

Стотици протестиращи преодоляха полицейските кордони, препречвайки движението по основна пътна артерия. Те обаче бяха спрени от заграждения, издигнати от органите на реда, които не им позволиха да тръгнат към сградата на главния администратор Лян Чунин.

По данни на Хонконгския студентски съюз полицията е задържала поне петима демонстранти.

Протестиращите искат хонконгското правителство да се откаже от план на ръководството на Китайската комунистическа партия да използва комисия от приятелски настроени към Пекин избраници, която да пресява кандидатите за изборите за нов главен администратор на територията през 2017 година, припомня АП.