Нови рокади по високите етажи на властта в Еврокомисията. След Мария Габриел преди повече от три месеца, сега и заместник-председателят напуска Брюксел и се цели в премиерския пост на родната си Нидерландия.

Примерът с оставката на Мария Габриел през май в момента е сред най-коментираните в Брюксел. Сега от Комисията си тръгва Франс Тимерманс, ключова фигура и шеф на всички, които работят по амбициозните климатични цели на Европа. Родната му Нидерландия сега ще трябва да извърви пътя, по който България вече напредна.

След като нашето правителство предложи две кандидатури, председателят Урсула фон дер Лайен избра тази на Илияна Иванова. По процедура сега следва изслушване. То ще е на 5-ти септември пред две комисии: по промишленост и енергетика, и по образование и култура. Въпросите са публични, а депутатите искат да чуят конкретни законодателни инициативи и бюджети за изпълнението им.

От днес отговорите на Илияна Иванова върху 46 страници вече са на сайта на Европарламента.
Ако изслушването мине успешно, вероятно на 12-ти септември кандидатурата на Илияна Иванова ще бъде гласувана от всички евродепутати.