Нови разкрития по аферата "Фолксваген". Над 11 милиона автомобила по цял свят са снабдени със устройство, които мами при техническите тестове за количеството вредни газове, които се изхвърлят във въздуха. Това признаха от компанията. Цените на акциите на корпорацията не спират да падат втори ден.

Мамещите устройства са монтирани на автомобили, произведени след 2008 година в целия свят, а не само в Съединените щати. Това признаха от Фолксваген.

"Компанията ни беше нечестна спрямо Агенцията за защита на природата, със службата за чистотата на въздуха на Калифорния и с всички вас. Ще ви го кажа с моите германски думи: „Прецакахме се”. Трябва да оправим тези коли", каза Михаел Хорн.

Непозволените устройства разпознават кога автомобилът е подложен на тест и отделя по-малко вредни емисии. При реална работа обаче, автомобилите излъчвали вредни емисии до 40 пъти над нормата.

"Смятам, че това ще остави петно върху дизеловите двигатели, но те така или иначе не са особено популярни в Америка. Със сигурност обаче продажбата на дизели изобщо ще спадне", заяви Кели Блу Бук.

"Фолксваген" вече понесе многомилиардни загуби от срива на акциите на борсата, но тепърва компанията се готви за солидни глоби.