Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази вечер в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин, където днес бе убит учител по история, и отиде в училището, където е преподавал убитият, предаде "Ройтерс".

Мъжът, прерязал гърлото на учителя, е 18-годишен, роден в Москва, съобщи френската телевизия Бе Ем Еф.

Сведенията, които идват от полицията и следствието за нападателя, са противоречиви, отбелязва ТАСС.

Първо се появи версията, че става дума за 48-годишен мъж, роден в Алжир, а по-късно бе съобщено, че е бил 18-годишен и от чеченски произход.

Руското посолство във Франция е поискало от властите сведения за извършителя на нападението, който бе убит.

Според полицейски източник преди десет дни учителят е показвал в клас в рамките на дискусия за свободата на словото карикатури на пророка Мохамед. Твърди се, че преди да бъде прострелян от полицията, нападателят е викал "Аллах акбар".

Следствието проверява пост в "Туитър" от 9 октомври, в който се казва, че учител по история в Конфлан-Сент-Онорин е показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Публикацията съдържала и видео, в което мъж казал, че дъщеря му, която учи в класа на учителя, е била шокирана и разстроена от поведението му.

Мъжът от записа призовавал потребителите на "Туитър" да се оплачат на властите, за да бъде уволнен учителят.

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в "Туитър", че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република, предаде ДПА.

Лидерът на десните популисти Марин Льо Пен каза по повод нападението, че "ислямизмът води война" срещу французите.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че случилото се е нападение срещу френската нация.

"Нашето единство и и нашата решимост са единственият ни отговор на чудовищният ислямистки тероризъм", написа той в "Туитър".

По материали на БТА