С възхода на крайнодесните и екстремни партии в Европа, особено популярни сред младите хора, се появи нова мода – наркотици с нацистки символи по тях. В обширен материал онлайн медията „Вайс“ разказва за различните видове дрога, която се предлага на младите и как тя се влияе от политическите настроения.

В края на 2023 г. полицията в Нидерландия спира шофьор на пътя, който не намалява автомобила си на знак "Стоп".

Властите бързо забелязват три неща – мъжът няма валидна шофьорска книжка, изглежда дрогиран, а на седалката до него има огромен плик, пълен с екстази във формата на герба на Третия райх.

Гербът се състои от черен пруски орел, който е сграбчил в ноктите си лавров венец от дъбови листа със свастика в него. Символът е разработен от партията на Адолф Хитлер през 20-те години на миналия век и е познат още с името Имперски орел.

Извън нацистките таблетки, полицията изземва още половин килограм трева и 100 грама кокаин.

Това не е изолиран инцидент. В социалните мрежи има десетки снимки на наркотици с нацистки символи. Според д-р Зоуи Дюбюс, изследовател на психотропни вещества, подобни украсени наркотици се появяват все по-често в страни като Франция, Швейцария, Исландия и Холандия.

Анализатори коментират, че появата на наркотици с нацистки символи по тях се случва в много особен момент за Европа, когато все повече млади хора гласуват за крайнодесни формации. В Германия 16% от всички на възраст под 25 години са гласували за „Алтернатива за Германия“ на Европейските избори – това е троен скок от вота през 2019 г.

Във Франция „Национален сбор“ на Марин льо Пен е най-популярната партия сред избирателите под 34 години. В Полша местната крайнодясна партия спечели допълнителни 18,5% подкрепа от гласуващите под 30 години. Подобна е ситуацията също в Португалия, Испания, Австрия и Нидерландия.

Снимка: /Twitter

За първи път наркотици с нацистки символи са открити в Швейцария през 2019 г. Няколко години по-късно следователи намират LSD таблетки със свастика на тях. Според Дюбюс търсенето им се увеличава през 2024 г.

„Няколко таблетки с нацисткия орел и със свастиката бяха анализирани в лаборатории, което показа, че производството им вече е по-сериозно. Всички хапчета са различни като качество на изпълнението и състав. Част от тях се произвеждат от наистина аматьорски химици“, казва тя.

По думите ѝ това означава, че тези наркотици се произвеждат от няколко различни организации.

Нацистката символика не е ограничена само до дрога на таблетки. През 2023 г. на пристанище в Перу бяха открити 58 кг кокаин, предназначен за Белгия. Той беше старателно опакован със символа на Третия райх – свастика на червен фон.

Ако случайно потребителят изпусне тази препратка, самата дрога е била щампована с името HITLER (вижте заглавната снимка на материала - б.р.).

Снимка: EPA

Според местните власти кокаинът е бил на стойност 3 милиона долара и е трябвало да бъде разпределен в Белгия, Нидерландия, Франция и Испания.