Град Зайчар в съседна Сърбия е едно от населените места, където няма ресторант без българска резервация. Сънародниците ни, любители на скарата и шумните балкански партита, могат да отпразнуват Нова година 2 пъти, защото в Сърбия освен на 31 декември, Нова година се празнува и на 13 срещу 14 януари.
От два месеца българката Христина Стеванович работи като готвач в един от най-старите хотели в Зайчар. Очаква с нетърпение гостите от родна България и приготвя с любов местните традиционни специалитети.
"Задължително има зеле - купус на трапезата. Проя - то е традиционно сръбско ястие, което се прави с кукурузено брашно. Имаме качамак с бекон и сирене, нашите домашни питки", обяснява тя.
За Нова година в хотела, където работи Христина, има 30 резервации от българи. Преди коронавируса обаче те са били поне три пъти повече.
"През 2019 г. и 2018 г почти всички наши гости бяха българи. Най-често българите, които идват тук, са от София, Монтана, Видин. Това са както семейства с деца, така и групи с млади, много често и двойки", разказва управителят Милица Митрович.
Цените не са променяни от 2 години и са по-ниски, отколкото в България, казват още домакините.
В момента в ресторанта до 8 вечерта може без COVID сертификат. След 8 клиентите трябва да покажат такъв, но специално за Новогодишната нощ това изискване отпада", допълва тя.
Така ще работи и друг ресторант в града. Остава условието обаче за дистанция между масите.
Тези, които са решили да посетят западната ни съседка, могат да го направят като на влизане в Сърбия представят ваксинационен сертификат или документ за негативен PCR тест.
Същото условие важи и за влизане обратно у нас.