Нова силна буря застрашава югоизточната част на Съединените щати и островите в Карибско море. Там се приближава ураганът от трета степен „Ирма”, който е с ветрове със скорост от 185 км/ч.

Междувременно президентската администрация се готви да поиска от Конгреса първоначален пакет от 5,9 млрд. долара за възстановяване на засегнатите от урагана „Харви” райони.

Жертвите на стихията вече са 44, около 100 хил. къщи са засегнати, над 1,7 млн. души са евакуирани, а щетите са за милиарди долари.

Очаква се конгресът бързо да одобри исканата помощ идната седмица, когато ще поднови работа след лятната ваканция.

Президентът Тръмп ще дари 1 млн. долара от собствените си средства в помощ на пострадалите, съобщиха още от Белия дом.

„Издръжливостта на тексасците е вдъхновяваща – да виждаш как хора, преживели ужаса на едно от най-големите природни бедствия в американската история, застават рамо до рамо, дават храна на съседите си, помагат им да изчистят домовете си и всичко това – с усмивка на уста“, коментира вицепрезидентът Майк Пенс.

Около 100 хил. домове са засегнати от тропическата буря. Броят на загиналите в Тексас вече е 39 души.

Това е най-мощният ураган в САЩ от 12 години насам, след „Катрина”. Вече са факт и икономическите последици от бурята – цените на бензина скочиха с 13%. Много рафинерии са спрели дейността си заради наводнения или прекъснат ток.

Вижте повече във видеото: