За пореден път турската лица постави антирекорд в срива на стойността си, надхвърляйки 14 лири за 1 щатски долар. Според данните от търговете на валутните борси тази сутрин курсът на лирата се колебае между 14,5 и 14,8 за долар, предаде БГНЕС.

В края на миналата седмица борсите затвориха при курс 13,85 лири за долар.

Преди това Централната банка на Турция предприе поредната валутна интервенция, когато лирата падна до нива 13,95 за долар и заплашваше да надхвърли 14 лири за щатски долар. През последните 10 дни тя три пъти пуска долари в обращение, но този ход обаче не помогна да се спре обезценяването на турската национална валута.

Според телевизионния канал NTV настоящата нестабилност може да бъде свързана с очакванията на инвеститорите и брокерите за промени в лихвените проценти освен в САЩ, Европа и Великобритания, така и в страни като Русия и Япония.

От началото на тази година турската валута поевтиня почти два пъти спрямо долара и еврото, което се превърна в един от най-големите спадове в стойността ѝ през последните години. През януари един американски долар беше даден около 7,3 лири.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!