Новите случаи на COVID-19 в Русия надхвърлиха 10 хиляди за първи път от май, съобщиха от оперативния щаб.

През изминалия ден в страната са починали 107 души с коронавирус, предаде Би Би Си.

Сред 10 499 случая най-голям брой нови случаи на коронавирус са открити в Москва – 3 327 (това е максимумът от средата на май), следва Санкт Петербург – 392, и Московска област – 296.

„В руската столица са потвърдени 3327 нови случая на коронавирусна инфекция. 884 пациенти с COVID-19 са хоспитализирани на ден. 247 души са на вентилатори в московските болници“, се казва в изявлението.

В неделя кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ситуацията с разпространението на коронавируса в града се е стабилизирала до известна степен.

„Виждаме, че когато нашите болници активно се зареждат, ситуацията се е стабилизирала до известна степен, но броят на хоспитализираните пациенти все още бавно, но сигурно се приближава до хиляда души на ден. Много от тях са сериозно болни“, коментира Собянин в интервю за телевизия „Россия 1“.

През първия месец на есента на 2020 г. броят на случаите в Русия се е увеличил с почти 215 хиляди – от 990 хиляди случая на 30 август до 1 милион 205 хиляди души на 4 октомври.

От 5 октомври изискването за прехвърляне на работа от разстояние за 30% от служителите в Москва става задължително. Това се дължи на рязкото увеличение на откритите случаи на коронавирус, каза кметът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!