Руският президент Владимир Путин пристигна в Астана, столицата на Казахстан, за да се срещне с държавните глави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която тази година очаква да приеме своя нов член - Беларус. Така съюзът на евразийските държави, оглавяван от Китай и Русия, ще се разшири отново - този път с твърд руски съюзник, който открито подкрепя войната на Москва в Украйна.

Очакваното приемане на Беларус в ШОС на годишната среща на върха на лидерите в Казахстан, е поредният опит на Пекин и Москва да трансформират групировката от регионален блок за сигурност, в геополитическа противотежест на западните институции, ръководени от САЩ и техните съюзници.

Беларус, която помогна на Русия да започне инвазията си в Украйна през 2022 г., ще стане най-новата авторитарна държава, която ще се присъедини към ШОС, след като Иран стана пълноправен член миналата година.

Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин пристигнаха в Астана, Казахстан за срещата на върха, която започва на 3 юли, като това ще бъде втората им среща за тази година.

Индийският министър-председател Нарендра Моди, лидерът на най-голямата демокрация в света, пропуска събитието. Това притеснява някои членове относно посоката, в която се движи ШОС.

Основана през 2001 г. от Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан за борба с тероризма и насърчаване на сигурността по границите, ШОС се разрасна през последните години в съответствие с общата амбиция на Пекин и Москва да се противопоставят на това, което смятат за „хегемония на САЩ“, и да променят международната система в своя полза.

През 2017 г. блокът претърпя първото си разширяване, като прие Индия и Пакистан.

След присъединяването на Беларус той ще вече ще има 10 членове, представляващи повече от 40 % от световното население и около една четвърт от световната икономика.