Антивирусни специалисти предупреждават, че новият компютърен вирус МиниДюк ще продължи да бъде опасен, независимо от разкриването му. Вирусът порази компютърните мрежи в 23 страни, преди да бъде разкрит от експертите.

Жертва на вируса станаха правителствени институции в много европейски държави, Япония, Израел и САЩ. МиниДюк порази и централите на енергийни компании.

„За съжаление можем да предполагаме, че злосторниците няма да спрат, най-много да прекратят временно активността си и да се опитат да се скрият. Най-вероятно те ще преконфигурират атаките си и ще ги подновят с нови вируси”, смята Болтисар Бенчат, старши изследовател в компютърна компания.

Антивирусни специалисти установиха, че МиниДюк се активира при отваряне на популярната програма Адоб Рийдър. Компанията вече предприе действия за блокиране на вируса.

Според експерти, той е бил саздъден с цел шпионаж. След зачестилите хакерски атаки срещу компютърни системи в Западна Европа и САЩ в потърпевшите страни се засилват подозренията си, че те са организирани от официални китайски институции, но Пекин категорично отхвърля подобни обвинения.