Часове преди първата среща между новите премиери на България и Северна Македония. Кирил Петков ще бъде в Скопие утре, за да разговаря с Димитър Ковачевски.

България все още не е променила позицията си, след ветото върху евроинтеграцията на западната ни съседка.

Разговорите ще започнат в конструктивен и добронамерен тон. Това беше заявено и от двете страни. От българска - Петков предупреди, че не идва с анекс към договора и очаква активен диалог и реални резултати. А Ковачевски заяви, че техните червени линии са въпросите за езика и идентичността.

Зоран Заев предаде функцията на новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски. Утре той ще се срещне с българския си колега Кирил Петков.

„Неговото и моето намерение е да говорим за бъдещето, за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни. Утре ще говорим за провеждане на разговори по теми, свързани с икономиката, инфраструктурата, образованието, иновациите“, каза Ковачевски.

Новият вицепремиер по европейските въпроси заяви, че не е работа на Северна Македония да казва какво малцинство има в България.

„Ние се ръководим от европейските принципи и европейски практики и ще останем такива“, обясни Боян Маричич - министър на европейските дела.
 
Преди Кирил Петков, днес Ковачевски се срещна с посланика на Съединените щати в Северна Македония.

„Отношенията между двете страни като най-близки съседи и съюзници в НАТО са изключително важни и от особено значение е бързото решаване на ключови въпроси“, коментира Кейт Мари Бърнс - посланик на САЩ в РСМ
 
Германският държавен министър за Европа подкрепи процеса, но в началото на приветствието си направи лапсус.
 
„Много съм щастлива да съм тук днес, в този много специален ден за новото българско правителство... Важно е съществуващите двустранни въпроси между Северна Македония и България да бъдат решени двустранно. Оптимист съм за сигналите от България“, заяви Ана Люрман - германски държавен министър на Европа.
 
След избора Кирил Петков Димитър поздрави Ковачевски, като се надява на нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните отношения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!