Пореден пожар във фабрика за дрехи в столицата на Бангладеш Дака. Най-малко 8 души са загинали като сред тях е и собственикът на предприятието, информираха от полицията.

Причината за пожара остане неизвестна, но според властите той започнал през нощта на третия етаж от 11-етажна сграда в квартал Дарумсала. Там се помещавали две текстилни фабрики.

„Осем души са починали от задушаване”, съобщи полицейски началник Халилур Рахман пред АФП. По думите му, пожарникарите са загасили пламъците в раните часове на четвъртък.

Пожарът е последният от серията инцидент в текстилната индустрия на Бангладеш, след рухването миналия месец на многоетажна сграда, помещавала различни текстилни предприятия, доведе до смъртта на над 900 души.

При разчистването на руините броят на жертвите продължава да расте и днес властите съобщиха за общо 912 открити тела. В предишната сводка се споменаваше за 803 загинали, но през изминалата нощ бяха открити още стотина тела.

В сряда властите закриха 18 текстилни фабрики, за да предотвратят повтаряне на инцидента с комплекса „Рана Плаза”. Те обещаха пред Международната организация на труда Бангладеш да окаже на сигурността „най-високо внимание”.

Бангладеш е вторият в света износител на текстилна продукция. Отрасълът попълва около 80% от бюджета.