Независимо проучване на Римокатолическата църква разкри стотици случаи на сексуално насилие, за които се твърди, че са извършени от духовенство и миряни от Кьолнската епархия, предава "Франс Прес".

В доклада за най-голямата епархия в Германия се съобщава за 314 жертви и 202 предполагаеми извършители на сексуално насилие в периода от 1975 г. до 2018 г.

"Повече от половината от жертвите са деца на възраст под 14 г.", добавят авторите му.

Последвалото разследване оневини архиепископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Воелки, който дълго време се противопоставя на усилията за реформа на Църквата по обвинения за нарушаване на задълженията заради злоупотреби.

След публикуването на доклада  архиепископът  заяви, че временно отстранява двама служители на Кьолнската епархия заради "прикриване" на случаи на злоупотреба.

Името на Воелки се свързва с протестни действия на местни католици срещу него, след като в продължение на месеци той е отказвал да позволи публикуването на по-ранно проучване за сексуални посегателства, извършени от свещеници в неговата епархия.

Кардиналът обосновава решението си, като се позовава на „правото на личен живот” на предполагаемите извършители, обвинени в доклада, пише още Франс Прес.  

Снимка: Ройтерс

Заради новите данни за насилие в немската епархия обаче архиепископът обеща да предприеме по-конкретни мерки през следващата седмица, след като се запознае с проучването изцяло.

Сенки от миналото

Докладът за епархията в Кьолн не е единственият, който разкрива сексуални злоупотреби в Католическата църква в Германия.

Проучване на Германската епископска конференция през 2018 г., показва, че близо 1700 духовници са извършили „някакъв вид” сексуално насилие срещу 3700 непълнолетни, предимно момчета, между 1946 и 2014 г.

Авторите на доклада обаче твърдят, че действителният брой на жертвите е много по-голям. 

Данните от него разкриват педофилски скандали в Австралия, Чили, Германия, Франция, Ирландия и САЩ.

Разкритията принудиха архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Райнхард Маркс да се извини от името на Германската католическа църква.

Понастоящем Църквата плаща на жертвите по 5 000 евро "като признание за страданията им", както и за покриване на таксите им за терапия. 

В момента Католическата църква в Германия наброява 22,6 милиона членове, което е с 2 млн. по-малко в сравнение с 2010 г., когато първата голяма вълна от случаи на злоупотреба с деца излезе наяве.