Норвегия глобява „Мета“, компанията собственик на Фейсбук, с близо 100 хиляди долара дневно заради нарушения на поверителността, съобщава регулаторният орган за защита на данните.

На 17 юли „Мета“ бе предупредена, че ще бъде глобена, ако не се справи с нарушенията на поверителността, които се изразяват в събирането на поверителни данни на потребителите в Норвегия, предава Ройтерс.

Компанията е използвала местоположението им, за да насочва реклами. Беше даден срок до 4 август, в който технологичният гигант да докаже, че е разгледала проблема.

„Мета“ обяви намерение да отправя запитване до потребителите, с което те да потвърждават, че разрешават на приложенията да споделят местоположението си и на база това да бъдат насочвани реклами във Фейсбук и Инстаграм.

Снимка: iStock

Според Норвегия изказаното не е достатъчно, тъй като ще отнеме месеци, а през този период „Мета“ няма да спре събирането на данни.

„Ние не знаем как ще изглежда механизмът за съгласие, а междувременно правата на хората се нарушават всеки ден“, посочва регулаторът.

Наказателната мярка влиза в сила от 14 август. Тя ще е в сила до 3 ноември. Тя може и да стане постоянна, ако въпросът бъде отнесен до Европейския комитет по защита на данните и той се съгласи с констатациите на Норвегия.