Партиите от дясноцентристкия блок водят на състоялите се днес в Норвегия парламентарни избори, съобщиха осведомителните агенции.

Според първи неофициални резултати въз основа на предварителното гласуване и прогнозни резултати управляващата коалиция на Консервативната партия (Партия "Хьойре") и Партията на прогреса, както и съюзените с тях две по-малки дясноцентристки партии (Християнската народна партия и либералната партия "Венстре") ще спечелят 88 или 91 места в 169-местния парламент.

Гражданите на Норвегия гласуваха за нов парламент, а резултатите могат да повлияят на бъдещето на петролната индустрия.

Ерна Солберг, лидер на консерваторите
Снимка: Reuters

Данни на местните агенции показваха, че двете водещи партии са с почти изравнени шансове.

Лейбъристите от опозицията водеха във вота с 28,1%. Привържениците на Йонас Гар Стьоре залагат на по-високи данъци за финансиране на обществените услуги в страната.

Втори в проучванията бяха консерваторите с 23,8%, чието главно предизборно обещание е за по-ниски данъци.

Лейбъристите спечелиха предишните парламентарни избори през 2013 г., но не успяха да завоюват мнозинството от предлаганите 169 места в парламента.

Йонас Гар Стьоре, лидер на лейбъристите
Снимка: Reuters

Тогава икономически либералната партия на консерваторите (48 места) сформира коалиция с популистката, анти-имиграционно насочена прогресивна партия (29 места), социално консервативните християндемократи (10) и центристките либерали (9).

Най-вероятно и този път победителят ще зависи от една или повече по-малки партии, голяма част от които се стремят към ограничаване на проучванията в арктическите води край северното крайбрежие на Норвегия. За разлика от тях двете големи партии са против тези ограничения, чийто основен довод е вероятният икономически спад.

Така резултатът от вота може да има пряко влияние върху норвежката петролна индустрия.

Гласоподавателите са изправени пред избора между моралния си дълг за опазване на околната среда и икономическите си интереси.

Обществените настроения са се променили – твърди Трулс Гуловсен, лидер на Грийнпийс Норвегия. – Нещо наистина се случва. За първи път нашата национална зависимост от петрола и отговорността ни пред останалия  свят като основни производители на петрол са реални въпроси”.

Расмус Хансон, лидер на Зелените
Снимка: Reuters

Според анализаторите е възможно тази година да има рекорден брой партии в парламента – цели девет. Това предоставя много възможности за сформиране на бъдещето правителство.

От тях представителите на зелената партия са крайни в мнението си и искат незабавно спиране на извличането на петрол и газ, което би означавало край на индустрията след 15 години.

Между 2014 г. и 2016 г. световни тенденции за увеличаване на зелената икономика имаха сериозно влияние върху Норвегия като приходите от петролния сектор спаднаха с 40%.

Само за две години 50 000 души загубиха работните си места.

Въпросът с бежанците е друга ключова тема пред норвежките гласоподаватели.

През 2015 г. рекордните 31 000 имигранти потърсиха убежище в скандинавската страна. Това събуди анти-имиграционни настроения у местното население и предизвика по-строг контрол на имиграцията.

И двете кризи бяха овладени от настоящето правителство.

Мерките за справяне с безработицата обаче лишиха опозицията от една от основните й опорни точки в предизборната кампания, а именно борба с безработицата.

Окончателните резултати от изборите се очакват утре сутринта.