Лауреати на Нобеловата награда за мир призовават президента на САЩ Барак Обама да разсекрети информацията за методите, използвани от ЦРУ при разпитите на заподозрени в терористична дейност. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", който е получил копие от писмото, адресирано до държавния глава, предаде БТА.

Нобеловите лауреати призовават възможно най-скоро да бъде публикуван доклада по този въпрос, изготвен от сенатската комисия по разузнаване. Програмата за задържане и разпити на лица, заподозрени в тероризъм, се е изпълнявала в периода на управление на Джордж У. Буш като част от антитерористичната кампания. Преди няколко години американското правителство бе принудено да признае съществуването й, а след това и изцяло да я спре.

Сред подписалите писмото са архиепископ Дезмънд Туту (РЮА), бившият президент на Източен Тимор Жозе Рамуш-Орта и египетският дипломат и бивш ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи. Обама също получи Нобелова награда за мир през 2009 година, припомня ТАСС.