Перуанския писател и носител на Нобелова награда Марио Варгас Льоса ще замине за Венецуела, за да се включи в протестите на опозицията, предаде Би Би Си.

Льоса обвинява президента Николас Мадуро в опит да наложи в страната "вдъхновена от Куба диктатура". Писателят подчертава, че и другите латионаамерикански страни ще бъдат застрашени ако Мадуро успее в начинанието си.

В продължаващите вече два месеца протести бяха убити поне 39 души във Венецуела. Жертвите са и от двете страни на разделената в политическо отношение страна в момент, когато стотици хиляди изпълват улиците включително и за да подкрепят правителството.

Безредиците започнаха на 4 февруари и се превърнаха в национално движение, борещо се против икономическата криза, високата инфлация, престъпността и бруталността на полицията. По думите на Мадуро протестите са опит за преврат срещу демократично избраното му правителство, воден от десни сили с подкрепата на САЩ.

Льоса заяви, че ще пътува на 15 април за Венецуела, където ще вземе участие в организирана от опозиционен мозъчен тръст конференция. „Ще бъда заедно с други либерали, за да демонстрираме своята солидарност към тези, които водят голяма битка срещу диктатурата на Мадуро", заяви писателят.

Льоса е един от най-уважаваните латиоамерикански автори. Известен е с ясните си политически възгледи, сред които са противопоставянето на кубинското правителство и политическото подтисничество в Китай.